Samtaler med livet

 

Samtaler med livet så først dagens lys som en serie radiokåserier på Nea Radio i 2013.

Innholdet er blitt redigert og utvidet, og er nå utgitt som en liten bok (72 sider).

Den fåes både som papirbok, E-bok, og utgave for Kindle.

Lydbok er under produksjon

 

Bokomslag

Om Samtaler med livet

ISBN 978-82-692443-0-4  Trykt bok 

ISBN 978-82-692443-1-1  E-bok (EPUB):

ISBN 978-82-692443-2-8  Lydbok

Hva gjør du når du bokstavelig talt møter deg selv i døren?

I Samtaler med livet møter jeg-personen sitt eget liv i form av en gjest som dukker opp i eget hjem. Gjesten konfronterer jeg-personen med egne valg og konsekvensen av disse på en humoristisk og tankevekkende måte. Gjennom flere møter med den tilsynelatende litt underlige gjesten, oppdager jeg-personen nye ting ved seg selv. Ikke alle oppdagelsene er like velkomne, men gjesten har gode intensjoner, og etter hvert forstår jeg-personen at livet kan leves på flere måter og at vi har mange flere valg enn vi tror.

Samtaler med livet er en underholdende måte å finne nye veier til å ta bedre valg som gir verktøy til å takle livets berg-og dalbaner.

Innhold

i boka

Noen utdrag…

Kapittel 1

Mannen som sto på trappa mi, hadde en ubestemmelig alder. Godt voksen, over 60 kanskje? Eller kanskje 50? Han var ulastelig antrukket, hadde mørk frakk og hatt. Hatt! Når så jeg en mann med hatt sist?

–  Ja? Jeg ville bli kvitt ham fortest mulig.

Mannen løftet på hatten i en hilsen: – God dag, min herre.

– God dag, svarte jeg kort.

Han lurte på om han kunne få komme inn et øyeblikk, for han hadde noe viktig å fortelle meg. Jeg spurte om han var fra Jehovas Vitner eller lignende, eller skulle selge meg noe.

– Nei, jeg skal ikke selge deg hverken religion eller noe annet. Jeg har derimot noen opplysninger om deg selv og livet ditt. Opplysninger som du ganske sikkert ønsker å få, og som du kan ha stor nytte av.

– Opplysninger?

– Dette kommer til å ta litt tid, så derfor hadde det vært veldig fint om vi kunne gå inn og sette oss.

Fornuften protesterte vilt, men nysgjerrigheten vant. Nølende åpnet jeg ytterdøra helt og inviterte ham inn. Han kunne neppe være spesielt farlig, og han så ganske snill ut, egentlig. Men jeg var på alerten, han skulle ikke få selge meg en binders engang.

 

Vi tok plass i hver vår ørelappstol, etter at han hadde tatt av seg frakken og hatten, som han la pent ved siden av stolen. Av gammel vane spurte jeg om han ville ha en kopp kaffe, eller noe annet, noe han høflig avslo. Jeg så avventende på ham. Skeptisk var bare fornavnet.

–  Jo, nå skal du høre. Det har seg slik at jeg kan fortelle deg en del ting om deg selv, ting du ikke har tenkt over eller vet fra før. Dette er ikke hemmelige opplysninger fra overvåking eller slike ting. Det handler helt enkelt om livet ditt, og hvordan du lever det.

Fra kapittel 7

….. Jeg så på ham med åpen munn og store øyne. Han løftet det ene øyebrynet litt spørrende igjen, med et smil.

–  Det hele handler om bevegelse, sa han. Å bevege noe er å gi det liv. Det er slik jeg blir skapt. Dag for dag, sekund for sekund.

For at noe som helst skal kunne få liv, og bli en del av meg, livet ditt, så må det settes i bevegelse. Du må gjøre noe for å få bilen til å rulle fremover. Du må sette den i gir.

Han imiterte en sjåfør som satte en bil i gir.

–  Å dele, for eksempel, er å sette i bevegelse. Når du deler noe med andre så gir du det liv. Deler du sinne med noen, vil sinnet ditt få liv. Det vil ekspandere og speiles tilbake til deg.

Du vil få det tilbake i full monn. Og da har du gitt det eget liv, og du kan ikke kontrollere det lengre. For det vil ekspandere også blant andre mennesker, ute av kontroll for deg.

Han festet blikket hardt i meg.

–  Likedan hvis du deler noe godt med andre. Glede, for eksempel. Gleden vil også få eget liv og speiles tilbake på deg, samtidig som det ekspanderer og begir seg ut blant andre mennesker. Skjønner du?

–  Jeg tror det, sa jeg. Jeg forsto i hvert fall prinsippet.

– Bra. Men du har misforstått en del vesentlige ting.

–  Å, sa jeg bare.

–  Jo, du, og mange andre mennesker, nøyer dere med å skape og sende ut ønsker. Ønsker er vel og bra. Det meste her i verden starter med et ønske om noe, et behov. Men de speiles tilbake som ønsker. Ønskene blir skapt, men de får ikke liv, de blir ikke noe annet enn ønsker.

Du starter bilen med et ønske, men du setter den ikke i gir. For å sette bilen i gir så må du utføre en handling, skape en bevegelse. Du må gjøre et valg. Et valg er aktivt, i motsetning til et ønske, som er passivt.

–  Ja vel? Jeg visste ikke om jeg skulle være bekymret eller glad.

……..

–  Det som forundrer meg er at du har en tendens til å forbli i ønsket når det gjelder ting du virkelig har lyst på i livet ditt. Uten å gjøre noe mer med det. Uten å sette det i bevegelse. Mens alt det du ikke ønsker deg, ja det setter du fart i. Det gir du liv og deler med mange andre. Det er noe selv ikke jeg forstår, sa han og sukket.

Jeg nikket, og forsto. I hvert fall litt mer enn tidligere, og jeg følte meg litt skamfull. Igjen.

–  Når du mener, altså etablerer et faktum om, at verden er fæl, så viser verden seg som fæl, fortsatte han.

.  Men hvis du mener, og dermed etablerer et faktum som sier at verden er god, så viser verden seg som god. Den ytre verden speiler din indre verden. Dette har vismenn hevdet siden tidenes morgen, uten at særlig mange har brydd seg nevneverdig med det.

Men prøv å huske dette:

–  Når du setter deg ned og venter på glede, så setter gleden seg ned og venter på deg. Og når du gjør noe for å bli glad, så vil gleden gjøre noe for å komme til deg.

Han holdt opp pekefingeren igjen:

–  Og ikke minst: Hvis du våger å satse på livet, så vil livet våge å satse på deg!

De blå øynene hans boret seg inn i mine. Han smilte, reiste seg og tok på seg hatt og frakk.

–  Verre er det egentlig ikke, min venn, sa han. Klappet meg på skulderen, ønsket meg en fin dag videre, og gikk sin vei.

Når du setter deg ned og venter på noe godt, så setter noe godt seg ned og venter på deg.

Om forfatteren

Tore Lunden skriver mye om måten vi tenker på og hvordan det farger opplevelsene og livene våre

Han mener det handler mer om hvordan vi opplever livet enn hvordan det utspiller seg, og at vi kan styre opplevelsene i mye større grad enn vi selv tror .

Han har laget og holdt flere kurs , som “Tankens kraft”, “Snu tanken – snu virkeligheten” og “Liv på mange nivåer”.

“Samtaler med livet” er hans første publiserte bok.

I “Samtaler med livet” har jeg personifisert et knippe utfordringer vi strever med, og latt de få menneskelige egenskaper og personligheter.

Noe av innholdet er satt en del på spissen, og vil kanskje provosere noen, mens andre vil kjenne seg igjen i fremstillingene. Noen vil se på boka som selvutvikling, andre vil lese den som underholdning.

Uansett så håper jeg boka setter i gang noen nye tanker, og at den frister noen til å ta et ekstra dykk i det omfattende konseptet “livet”.

Takk for interessen!

Tore Lunden

Hvis du våger å satse på livet, vil livet våge å satse på deg.

FLERE FORMATER

Boka fås som papirbok, E-bok og utgave for Kindle.

Lydbok er under produksjon